MACAM MANA NAK KEKAL PERIUK NAMPAK CANTIK
Ni cara-caranya :
1) Gosok bahagian kuali atau periuk yang hitam dengan kertas pasir halus. Kemudian cuci dan sental dengan berus dawai kasar diikuti berus dawai halus bersama sabun cap kapak atau sabun mandi. Bilas dengan air bersih. Hasilnya kuali atau periuk anda akan bersih tanpa jelaga dan berkilat.
2) Jika anda masak menggunakan dapur kayu atau arang, tentu anda menghadapi masalah periuk hitam dan sukar dibersihkan. Bagi mengatasi masalah ini, sebelum memasak, sapukan dahulu bahagian luar periuk anda pencuci pinggan seperti Axion. Setelah siap masak, cucilah periuk dengan penggosok. Insya-Allah kotoran dan kesan hitam akan mudah dihilangkan.
3) Pemilihan periuk juga penting. Kita kena tahu untuk apa kegunaan periuk itu. Sebagai contoh kalau boleh beli periuk jenis stainless steel, yang tebal, biar mahal tapi berbaloi. Kalau yang bukan stainless steel atau tak tebal, periuk cepat karat dan cepat bocor
0 comments:
Post a Comment