Sunday, May 25, 2014

GARAM MASAKAN


BAGAIMANA NAK RASA GARAM DALAM MASAKAN


 
Ada banyak jenis garam. Garam yang terhidrolisa dan membentuk ion hidroksida ketika dilarutkan dalam air maka dinamakan garam basa. Garam yang terhidrolisa dan membentuk ion hidronium di air disebut sebagai garam asam. Garam netral adalah garam yang bukan garam asam maupun garam basa. Larutan Zwitterion mempunyai sebuah anionik dan kationik di tengah di molekul yang sama, tapi tidak disebut sebagai garam. Contohnya adalah asam amino, metabolit, peptida, dan protein.

Larutan garam dalam air (Misalnya natrium klorida dalam air) merupakan larutan elektrolit, iaitu larutan yang dapat menghantarkan arus letrik. Cairan dalam tubuh makhluk hidup mengandung larutan garam, misalnya sitoplasma dan darah. Tapi, kerana cairan dalam tubuh ini juga mengandungi banyak ion-ion lainnya, maka tidak akan membentuk garam setelah airnya diwapkan.


Garam paling rapat dalam masakkan. Tanpa garam masakkan itu tidak akan menjadi. Pasal garam juga membuatkan sesebuah hubungan itu bergaduh. Tapi garam juga boleh merapatkan sesebuah hubungan menjadi erat. Garam...... masin atau tawar. Itu lah selalu diungkapkan oleh kita atau pengkritik makanan. Jika ada rasa garam akan dipuji tapi jika tiada rasa garam akan dikeji. 

Nah ni untuk mereka yang ada masalah garam dalam masakkan :

 

1 Letakkan kuah di atas jari, kalau kuah tu tak meleleh, tandanya kuah tu da cukup rasa. Tapi kalau jari terasa perit maknanya kuah tu dah terlebih garam




2) Kalau lauk terlebih masin....... ambil sedikit daun pisang yang siap dibasuh bersih, koyakkan sikit daun pisang tadi pastu masukkan dalam masakan





3) Ubi kentang juga boleh mengurangkan masin dalam masakkan kerana kentang dapat menyerap garam

4) Kalau kuah gulai terlebih masin lak....... ambil sedikit ampas kelapa, masukkan dalam kain bersih, ikat kuat-kuat kain tadi macam bunjut, masukkan bunjut ke dalam kuah gulai tersebut, biarkan dalam 2-3minit. garam tu nanti akan meresap dalam bunjut tersebut


5) Tutup masakkan yang masin tadi ke dengan tudung periuk, biarkan mendidih kemudian matikan api, biarkan tudung periuk itu beberapa minit pastu angkat tudung periuk tadi dan cuci bersih. Tutup periuk dengan tudung tadi tanpa mengeringkan tudung itu, buka ketika hendak menghidangkan makanan dalam periuk tersebut








0 comments:

Post a Comment